Owoce i warzywa, które jemy, zawierają dużo pestycydów, które gromadzą się głównie w ich skórkach. Niektóre owoce są dodatkowo woskowane, aby ładnie wyglądać. Ponieważ jednak skórki są bardzo cennym składnikiem odżywczym, szkoda je wyrzucać. Skoro więc namawiamy Was, by ze skórek korzystać, podajemy, jak zrobić, by były one wolne od chemii.
Oto dwa przepisy domowe, na pozbycie się pestycydów i chemii z owoców:
1. Zanurz owoce w mieszance wody o octem winnym w stosunku 4 : 1. następnie dodaj ¼ szklanki sody oczyszczonej i sok z 1 cytryny. Mocz 20 minut.
2. Zrób mieszankę z 1 szklanki wody, ¼ szklanki octu jabłkowego, 2 łyżek sody i sok z jednej cytryny. Wlej do butelki z pompką, trzymaj w lodowce. Po zakupie umyj i spryskaj dokładnie owoce, nie musisz ich potem nawet płukać.
Czytajcie Nie wyrzucajcie skórki od banana