Partner: Logo KobietaXL.pl

Wiele osób wyrzuca skórkę z pomarańczy z powodu jej gorzkiego smaku. Tymczasem skórka zawiera związki, które są dla nas bezcenne!

 To aż 60 170 różnych flawonoidów i składników odżywczych, jak podaje Rebecca Wood, autorka "The New Encyclopedia Whole Foods" .

 

Najbardziej korzystny z nich to albedo, który jest w białej części skórki. Trzeba więc skórkę zachować i co ważne, ją jeść!

 

Zawarte w skórce flawonoidy i witamina C są ważnym przeciwutleniaczem. W 2000 roku badacze z Arizona Center Cancer stwierdzili, że d-limonen zawarty w skórce zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry.

W 2009 roku badania przeprowadzone na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Massachusetts wykazały, że polimetoxiflavony zawarte w skórce słodkich pomarańczy hamują wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka płuc. Inny związek liminoid – hamuje rozwój raka płuc, żoładka, jelita grubego, raka piersi i obniża poziom złego cholesterolu, natomiast powoduje wzrost tego dobrego.

Co więcej, naukowcy stwierdzili, że nie należy zażywać suplementów zawierających skórkę, bo trzeba by było łyknąć 20 tabletek, by uzyskać ten sam efekt, który otrzymujemy jedząc niechciane przez nas pomarańczowe obierki!

 

Ekstrakt ze skórki pomaga rzucić palenie! Medical News Today podaje, że kosztowne gumy dla palaczy zawierają ekstrakt z suszonej skórki! To on pomaga usunąć nikotynę z organizmu i pomaga powstrzymać się od palenia.

 

Skórka jest niezastąpiona w dbaniu o cerę. Maseczka z niej wykonana działa jak peeling, odmładza, likwiduje przebarwienia i pryszcze.

 

 

Jeśli wrzucisz do kąpieli skórki z pomarańczy, nie tylko masz energetyzująca kąpiel, która odstresuje, ale także pozbędziesz się bólu mięśni i kręgosłupa.

 

I co najważniejsze – skórka z pomarańczy odchudza.

 

Ta herbata idealnie spala tkankę tłuszczową, tak więc jest świetnym uzupełnieniem diety. W dodatku oczyszcza organizm z toksyn, usuwa nadmiar płynów i obniża poziom złego cholesterolu.

 

Przygotowanie

 

6 skórek z pomarańczy

 

2 litry wody

 

Umyj pomarańcze i przekrój na pół. Najlepiej wyciśnij z nich sok i zostaw cały środek. Możesz też użyć samą skórkę po normalnym obraniu pomarańczy.

 

Wrzuć do wody i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

 

Po ostudzeniu przelej do szklanego naczynia i wstaw do lodówki.

 

Pijemy rano na czczo 1 szklankę ciepłej lub zimnej herbaty.

 

Kurację stosujemy przez miesiąc, potem należy zrobić tydzień przerwy.

 

 

 A jak używać skórki w celach kosmetycznych?

 

Przed obraniem pomarańczę dokładnie myjemy. Skórkę kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miksera, dodajemy odrobinę wody. Miksujemy na jednorodną papkę. Nakładamy na twarz, lekko wmasowując, omijamy delikatne okolice oczu. Zostawiamy do wyschnięcia i po około 15- 20 minutach zmywamy wodą. Nakładamy krem nawilżający, albo zwykłą wazelinę,

 

Tagi:

zdrowie ,  uroda ,  porady domowe ,  pomarańcza ,  skórka z pomarańczy , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót