I jeśli nawet pogłoski o tym że żyją tak długo, są przesadzone, to prawdą jest, że życie na własnych prawach w izolacji sprawia, że dożywają sędziwego wieku.
Mówi się nawet, że kobiety mogą rodzić dzieci później niż zwykle, Hunza podobno nigdy nie chorują i są odporni na raka.
Legenda głosi, że Hunza są potomkami Aleksandra Wielkiego, który pozostawił ludzi zbyt słabych, aby kontynuować wędrówkę po górach podczas podbojów Greków w IV wieku pne.
Dolina Hunza znajduje się w odległym, dziewiczym obszarze północnego Pakistanu, gdzie miejscowi uprawiają własną żywność i wykorzystują czystą wodę lodowcową do picia i kąpieli.
Odcięci od pobliskich miast i centrów handlowych, Hunza nie spożywają przetworzonej żywności i mają dietę bogatą w warzywa, mleko, zboża i owoce, zwłaszcza morele. Hunza spożywają dużo soku z pestek moreli, który jest bogaty w witaminę B17.
Ich dieta również składa się głównie z surowych owoców i warzyw oraz małych ilości mięsa.
Dieta Hunza jest stosunkowo bogata w węglowodany - około 73% ich kalorii - ale węglowodany te nie pochodzą z frytek i ciast, ale z pełnowartościowych produktów, takich jak owoce, warzywa i zboża.
Spożycie mięsa jest minimalne, około 1% ich diety. Co więcej, ich ogólne spożycie kalorii wynosi tylko 1900 dziennie dla dorosłych mężczyzn.
W USA czy Europie dorosły mężczyzna spożywa około 3000 kalorii dziennie, z czego większość pochodzi z rafinowanych węglowodanów i produktów mięsnych.
Hunza mieszkają na dużych wysokościach, wielu z nich wykonuje ciężką pracę, która utrzymuje ich w formie fizycznej, jednocześnie oddychają czystym i świeżym powietrzem.
Hunza są znani z praktyki jogi, w tym technik oddychania i medytacji. Celebrują swoje święta, żyją w przyjaznej społeczności. Przyjmuje się więc, że to są główne czynniki, które wpływają na stan ich zdrowia i długowieczność:
1. Wesoły, optymistyczny i uroczysty styl życia - są znani z wielu rodzinnych spotkań i festiwali.
2. Dieta bogata w składniki odżywcze bez cukru i przetworzonej żywności, bardzo niskie spożycie tłuszczów zwierzęcych, duża ilość roślin w diecie, a także probiotyki z kefiru i sfermentowanej żywności.
3. Brak stresu.
Dziś wiemy, że 150 lat życia u Hunza nie ma związku z kalendarzem, bo Hunza rozwinęli praktykę utożsamiania wieku z mądrością, doświadczeniem i osiągnięciami. Mądry rolnik w wieku 50 lat, który osiągnął znacznie więcej niż przeciętny rolnik, może słusznie twierdzić, że ma 120 lat zamiast swoich prawdziwych 50 lat kalendarzowych. Nie zmienia to jednak faktu, że Hunza żyją dłużej niż przeciętny Europejczyk czy Amerykanin, bo dożywają w zdrowiu 90, a nawet 100 lat.