Turron to rodzaj nugatu, zrobionego z miodu, cukru, białek jaj z dodakiem orzechów laskowych, piniowych lub migdałów. Robiony jest w dwóch postaciach – twardy, w którym są całe migdały i ten pochodzi z Alicante, lub miękki, ciągnący się, w którym migdały czy orzechy ucierane są na miazgę. Podaje się go w kostkach, a ten twardy z Alicante przykryty jest opłatkiem. Podczas świąt Hiszpanie dzielą się nim z rodziną i bliskimi osobami.
Skąd wziął się turron? - prawdopodobnie powstał jeszcze podczas najazdu Arabów na Półwysep Iberyjski, bo to oni przywieźli do Hiszpanii cukier i miód pomarańczowy.
Dziś turrony są na tyle popularne, że są w całorocznej sprzedaży i robi się je maszynowo a nie ręcznie. Jednak te robione według starych przepisów, nie dość, że sporo kosztują, to muszą być wytworzone ściśle według receptur pilnowanych przez Rade Turronów Jijona i Alicante.
Na zdjęciach możecie zobaczyć tradycyjne turrony w najbardziej obleganym przed świętami sklepie na Calle del Angel w Barcelonie.
Oczywiście turron nie zastąpi w Polsce opłatka, niemniej jednak jest tak smaczny, że podajemy przepis na jego wykonanie: turron z Jijony
W Hiszpanii turron jest tak znany, a jego wykonanie celebrowane, że doczekał sie już Muzeum Turronów.