Światowa popularność tego egzotycznego napoju na bazie ziół zaczęła się w latach 70. zeszłego wieku, kiedy na Dominikanę zaczęli przybywać turyści. Zyskał on nawet miano „najlepszej naturalnej viagry na świecie”.
Faktem jest, że zawarte w mamajuanie składniki mają prawdziwe właściwości energetyczne i pobudzające, a także lecznicze.
Trwa spór o pochodzenie tego magicznego napoju. Jedni twierdza, że recepturę znali miejscowi Indianie – Tainowie i używali go od wieków. Inni mówią, że mamajuana przybyła na wyspę po odkryciu jej przez Krzysztofa Kolumba w 1492 roku, kiedy zdobywcy sprowadzili afrykańskich niewolników do pracy na nowych ziemiach, wraz z ich zwyczajami, tradycjami, jedzeniem i napojami w XVI wieku.
Podobno oryginalna nazwa to „Damajuana” i pochodzi od angielskiego „Demi John”, pochodzącego od francuskiego „Dame-Jeanne”, co oznacza szklany pojemnik z wąską szyjką, owinięty wikliną, służący do przechowywania płynów.
Miejscowi twierdza, że działa jak afrodyzjak, a nawet, że mamjuana leczy raka wątroby, prostaty i trzustki w zależności od zawartych składników. Chociaż większość mamjuan, które są obecnie sprzedawane turystom ma bardzo niewiele oryginalnych składników, ale wymaga się, aby zawierała przynajmniej główne składniki, które w zależności od zamierzonego zastosowania napoju dodaje się, eliminuje lub zastępuje jeden lub drugi. Oprócz wanilii, imbiru i anyżu główne składniki tego napoju to mieszanka ziół, przypraw, to min. dostępne u nas mięta pieprzowa, rozmaryn, melisa, skrzyp polny, koci pazur (który jest afrodyzjakiem, pomaga podobno kobietom zajść w ciążę i podobno leczy raka. Jest stosowany jako składnik wielu produktów do leczenia impotencji, zwiększania ilości plemników u mężczyzn, przedwczesnego wytrysku. Nie ma jednak dowodów na to, że te właściwości są prawdziwe.).
Zgodnie z tradycją, w przeszłości do mamajuany dodawano również ryby, skorupiaki i muszle, mające mieć dar wzmacniający potencję seksualną.
Trzeba też przyznać, że mamajuana smakuje wybornie i można ją zrobić samemu w domu. Na Dominikanie można kupić gotowy zestaw ziół do zalewania, ale możemy obejść się i bez tego. I tak każdy napój ma nieco inny smak, bo dodawane są różne składniki, w różnych proporcjach, a miejscowi mówią, że wiele zależy też "od ręki".
Składniki:
dżin
rum
wino czerwone
miód
obowiązkowo – wanilia w laskach, anyż gwiazdkowy, imbir.
Jako dodatek dostępny u nas - mięta pieprzowa, rozmaryn, melisa, skrzyp polny, koci pazur.
Jeśli dostaniecie te egzotyczne zioła opisane poniżej, warto je dodać, bo na nich opiera się sekret mamajuany:
Securidaca virgata
To rodzime karaibskie pnącze z rodziny krzyżownicowatych przyczynia się do różnorodności biologicznej, ponieważ pomaga chronić gleby i zapewnia schronienie niektórym zwierzętom. Oprócz tego, że jest rośliną miododajną, jej korzenie są używane głównie do leczenia grypy, zapalenia krtani, obrzęków, infekcji dróg moczowych, a także jako środek wykrztuśny i moczopędny. Jest tradycyjnie stosowany przez uzdrowicieli latynoskich w leczeniu mięśniaków macicy.
Smilax domingensis – kolcorośl lekarska
Stosowana jest przeciwko grypie, gorączce i chorobom wenerycznym (bulwy korzeni). Kolcorośli przypisuje się właściwości lecznicze przeciwko świerzbowi, owrzodzeniom jamy ustnej, jako środek oczyszczający, aby schudnąć i ogólnie uśmierzyć ból.
Canellilia Pimienta haitana - pieprz haitański
Tradycyjnie stosowany przy trądziku, przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu skóry, gorączce, oziębłości, bólach głowy, infekcjach, nudnościach, napięciu nerwowym i ranach. Jest naturalnym środkiem przeciwbólowym, przeciwdepresyjnym, antyseptycznym, przeciwbakteryjnym, bakteriobójczym, przeciwbólowym, dezodorantem, stymulantem. Jest również stosowany w zapaleniu stawów.
Timacle Chiococca alba – roślina z grupy naczyniowych
To dziki korzeń występujący obficie na Dominikanie. Jego stosowanie jest zalecane przy problemach z nerkami, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu krtani i astmie. Jest niezwykle skuteczny w walce z bólami reumatycznymi i artretyzmem, obrzękami kończyn, ścięgien i więzadeł. Działa pobudzająco, pomaga mózgowi szybciej myśleć, zwalcza depresję i nerwy oraz działa moczopędnie i przeczyszczająco, polecany na wzdęcia, zaparcia i bóle żołądka.
Pimandé Rhynchosia pyramidata
To roślina z rodziny bobowatych. Mówi się, że korzeń tej winorośli jest afrodyzjakiem i tak jest stosowany na Dominikanie, ale badania tego nie potwierdzają.
Caesalpinia brasiliensis – bezylka brazylijska
Pierwotnie używana do farbowania, później odkryto jej właściwości lecznicze. W stężonych dawkach toksyczna, jest obecnie używana jako barwniki do farbowania, składnik pasty do zębów i płukanek jamy ustnej. Jest silnym środkiem ściągającym.
Przygotowanie:
Im więcej ziół dodasz, tym lepiej. Weź butelkę, włóż do niej mniej więcej rożne części ziół. Butelkę napełnij dżinem i zostaw na dziesięć dni. Po tym czasie wylej dżin. Wymieszaj czerwone wino z trzema łyżkami miodu. Zalej zioła, i znowu zostaw na 10 dni.
To już ostatni etap – wylej wino i wlej rum, dodaj teraz
imbir, anyż i wanilię i odstaw na kolejne dziesięć dni. Mamajuana jest gotowa.
W miarę opróżniania możesz dolewać do butelki rum, a smak będzie się zmieniał, ponieważ zioła nadal macerują.