Czosnek to naprawdę cudowna roślina, mająca szereg leczniczych właściwości.
- Działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.
- Ma właściwości znacznego pobudzania układu odpornościowego i może być wykorzystywany do zwalczania zakażeń bakteryjnych i wirusowych. Ma działanie naturalnego antybiotyku. Wspomaga usuwanie pasożytów, usuwa z organizmu drożdżaki Candida Albicans powodując u nich utratę błony komórkowej, co uniemożliwia im proces oddychania.
- Obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Reguluje stężenie cukru we krwi, działa bardzo korzystnie u osób chorujących na cukrzycę.
- Zapobiega chorobom serca.
- Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniża poziom cholesterolu.
- Łagodzi objawy chromania przestankowego (bólu związanego z niedokrwieniem podudzi).
- Zapobiega rozwojowi nowotworów złośliwych.
- Wywiera działanie lecznicze na schorzenia zapalne stawów, pęcherza moczowego, stany zapalne uchyłkowatości jelit.
- Zapobiega nadmiernej fermentacji i gniciu w jelitach.
- Po spożyciu czosnku, olejek eteryczny wydzielając się przez płuca wywiera działanie odkażające, ściągające przenikając głęboko do pęcherzyków płucnych i oskrzeli. Dlatego powinien być stosowany w przewlekłych nieżytach oskrzeli, astmie oskrzelowej, we wszelkich stanach ropnych tkanki płucnej i jako lek pomocniczy w ropniach płuc.
- Opóźnia tworzenie się zmian zwyrodnieniowych wieku starczego.
- W lewatywach z mlekiem pomaga usuwać owsiki i dorosłe postacie glisty ludzkiej.
Ale żeby wykorzystać jego właściwości, należy wiedzieć, jak się z nim obchodzić.
Mocny zapach czosnku uwalnia się z uszkodzonych komórek /zmiażdżenia czosnku/ gdy składnik allina pod wpływem enzymu rozpada się na silnie zapachowy i bakteriobójczy związek allicynę. Ten składnik nawet rozcieńczony wykazuje silne działanie antybiotyczne, niestety miażdżenie czosnku nożem bądź innymi metalowymi wyciskarkami powoduje rozkład allicyny i zmniejszenie jego właściwości.
Dlatego czosnek należy rozgniatać drewniana łopatką. Oczywiście nie ma to większego znaczenia gdy dodajemy czosnek do mięsa i go smażymy, bo wysoka temperatura też ją rozkłada.
Ale jeśli chcemy jeść surowy czosnek z całym jego bogactwem zdrowotnych właściwości lub jeśli robimy lecznicze mikstury , to warto używać wyłącznie drewnianych lub plastikowych przyborów kuchennych . Mikstura będzie wtedy skuteczniejsza.