Skorupka jaja kurzego składa się w 90% z wapnia, którego skład chemiczny jest niemal identyczny jak naszych kości i zębów. Zawierają również żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, fosfor, chrom i molibden. Dlatego wielu ekspertów zaleca skorupki jajek kurzych jako naturalny i bardzo skuteczny suplement diety.
1. Umyte i wysuszone skorupki jajek możesz wykorzystać do przygotowania odżywczej maseczki. Rozgnieć skorupki wymieszaj z białkiem jajka i nałóż na twarz. Trzymaj do wyschnięcia i spłucz. Maska radzi sobie z rozszerzonymi porami znacznie lepiej niż tradycyjna z samego białka.
2. Jeśli chcesz wyleczyć podrażnioną skórę, wysypkę lub alergię. Do słoika z octem jabłkowym wrzuć kilka umytych skorupek. Po kilku dniach miksturą możesz nacierać podrażnione miejsca.
3. Kobiety we Francji wrzucają kilka skorupek do siateczkowego worka do prania bielizny i dodają go do prania białych ubrań. Podobno skorupki doskonale wybielają poszarzałe ubrania.
4. Proszek przygotowany ze skorupek jest doskonałym suplementem diety, który wielu sportowców dodaje do koktajli i smoothies. Zbierz kilkanaście lub kilkadziesiąt skorupek. Gotuj je przez 25 minut. Wystudź. Po około godzinie zmiksuj w blenderze, mikserze lub młynku do kawy na bardzo drobny proszek. Dodawaj około 1/4 łyżeczki do koktajli według indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Pamiętaj jednak, że 1 łyżeczka skorup zawiera około 800 mg wapnia.
5. Jeden z najskuteczniejszych naturalnych i nietoksycznych środków do usuwania bardzo trudnych zabrudzeń np. z przypalonych garnków czy patelni. Wystarczy, że pokruszone skorupki zmieszasz z wodą, i niewielką ilością mydła, nałożysz na gąbkę i wyczyścisz naczynia. Skorupki radzą sobie doskonale z pleśnią i tłustymi plamami na naczyniach. Nie bój się nie porysują ich!
6. Skorupek używaj do nawożenia roślin, dzięki zawartości wapnia i innych cennych minerałów pozwolą twoim kwiatom pięknie się rozwinąć. Rozgnieć skorupki i nasyp w dołek przed zasadzeniem roślinki, następnie co dwa tygodnie zasypuj skorupkami powierzchnię ziemi.
7. Wrzuć skorupkę jajka do kawy podczas jej parzenia. Wyjmij kiedy skończysz. Kawa będzie mniej gorzka i lepsza w smaku.
8. Skorupki oczyszczają krew i wzmacniają system odpornościowy organizmu. Umyj i rozgnieć 5 skorupek wsyp do 3 litrów wody i odstaw na 7 dni do lodówki. Pij 1 szklankę tak przygotowanej wody dziennie i pożegnaj wszelkie infekcje, możesz dodać cytrynę. Kurację trzeba powtarzać co kilka miesięcy.
9. Masz problemy z tarczycą? Osiem skorupek rozgnieć i zalej sokiem z pięciu cytryn. Odstaw do lodówki na kilka dni. Sprawdź czy skorupki są miękkie. Jeśli tak - odcedź sok, dodaj do niego pół litra Rakiji oraz pół kilograma miodu. Spożywaj po jednej łyżeczce dwa razy dziennie.