Partner: Logo KobietaXL.pl

Spokojnie! To naturalna reakcja chemiczna  związków siarki (tiole), które nadają mu silny smak i aromat. Podczas krojenia, jako dodatek do marynowanych warzyw czy zalany oliwą często zmienia swoją barwę, ale to nie powód do obaw. 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Czy wiecie jak kroić czosnek?

 

Związki  zawarte w roślinach,wystawione na działanie powietrza, wody czy innych substancji wchodzą z nimi w reakcje, które między innymi wytwarzają nowe związki np. pirole, które zmieniają kolor pod wpływem powietrza. Reakcja jest jeszcze silniejsza jeśli czosnek znajdzie się w alkoholu, occie lub potrawie z sokiem z cytryny.

 

Tagi:

czosnek ,  czosnek niedźwiedzi ,  czosnek marynowany ,  czosnek niebieski ,  czosnek zielony , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót