Poniżej przedstawiamy wam rodzaje win i produkty, których smaki będą się nawzajem uzupełniać i tworzyć niezwykłe kompozycje smakowe.
SYRAH czyli wino o wyraźnym porzeczkowym aromacie: potrawy o ostrym, pikantnym smaku, dania kuchni chińskiej, a także tej orientalnej, zawierające w składzie kminek lub harissę.
SAUVIGNON BLANC czyli wino przywołujące na myśl egzotyczne owoce: wszystkie dania lekko cierpkie w smaku, doskonałe jako dodatek do tart, sałatek z octem winegret, a także z daniami z ryb lub drobiu przygotowywanych w sosie z owoców cytrusowych.
PINOT GRIGIO czyli wino o bardzo małej kwasowości z wyczuwalnymi nutami owoców tropikalnych, brzoskwiń lub pomarańczy: najlepiej smakuje w połączeniu z daniami lekkimi, letnimi sałatkami i owocami morza, idealne jako dodatek do halibuta, krewetek i przegrzebków.
MOSCATO d'ASTO czyli świeże wino z delikatnymi bąbelkami, nasycone owocowym i ziołowym aromatem: to wino wprost stworzone do słodkich deserów, idealne z ciepłymi, słodkimi owocami i świeżo upieczoną szarlotką.
PINOT NOIR czyli wino o aksamitnym i łagodnym smaku z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców, wino wraz z wiekiem nabiera niesamowitego korzennego smaku: tworzy wyjątkowe kompozycje smakowe z daniami o aromatach ziemi, potrawach wędzonych, tych w których wyczuwalny jest korzenny posmak, wspaniałe z truflami i daniami z grzybów.
CABERNET SAUVIGNON/BORDEAUX czyli wino o klasycznym smaku i aromacie czarnych porzeczek wymieszanych z odrobiną dymu, lukrecji i korzennych, żywicznych zapachów: idealne jako dodatek do czerwonego mięsa i potraw nasyconych mocnymi przyprawami.
CHARDONNAY czyli najpopularniejsze białe wino na świecie, którego delikatny posmak dębu utrzymuje się bardzo długo w ustach: idealny z tłustymi rybami morskimi, świetne jako dodatek do ryb i owoców morza w gęstych, maślanych sosach, a także jako napój do surowego lub wędzonego łososia i tuńczyka.
SZAMPAN z fran. CHAMPAGNE czyli szczególny rodzaj wina musującego: sprawdza się doskonale w połączeniu z solonymi przystawkami, orzechami, chipsami i przekąskami z serów żółtych.
WINA DESEROWE (np. PORTO, MADEIRA) to jak sama nazwa wskazuje najlepszy dodatek do deserów i idealne połączenie z każdym rodzajem czekolady.