Blender kielichowy – dlaczego jest lepszy niż blender ręczny?
Niewątpliwą zaletą blenderów ręcznych jest ich cena oraz niewielkie rozmiary – najtańsze modele można znaleźć już za 30 złotych. Blendery takie nie sprawdzą się jednak w przypadku produktów wymagających nieco więcej mocy lub cierpliwości w przygotowaniu. Raczej nie decyduj się na przygotowywanie za jego pomocą hummusu czy mielenie orzechów. W takim przypadku doskonale sprawdzi się blender kielichowy. Oprócz poręcznego kielicha – zazwyczaj w kształcie dzbanka lub ergonomicznej butelki – urządzenia takie oferują kilka trybów pracy, które przeznaczone są do siekania, mielenia, a nawet kruszenia lodu.
Czym wyróżnia się idealny blender kielichowy?
Moc
Jeśli szukasz blendera do zadań specjalnych, zwróć uwagę przede wszystkim na jego moc – najodpowiedniejsze będą modele mające powyżej 500 W. Blendery o mniejszej mocy służą przede wszystkim do koktajli, musów i prostych past na kanapkę – używanie ich do bardziej wymagających zadań grozi ich przegrzaniem, a nawet spaleniem. Dobrze się tu sprawdzi na przykład niezwykle popularny ostatnio model firmy Sencor – Nutri Blender o mocy aż 1200 W – znajdziesz go na https://www.neonet.pl/do-kuchni/blendery-kielichowe.html.
Ostrza
Część blenderów może być nieprzystosowana do wymagającego blendowania, ponieważ niektórzy producenci bowiem oszczędzają na tym elemencie, wyposażając blender w słabe i łatwo odkształcające się ostrza plastikowe. Jeśli nie chcesz, żeby podczas przygotowywania posiłku spotkała Cię tego rodzaju niespodzianka, kup blender wyposażony w ostrza wykonane ze stali szlachetnej lub nierdzewnej. Im więcej ostrzy, tym lepiej, jednak w większości przypadków całkiem nieźle sprawdzą się już cztery ostrza.
Zwróć uwagę, czy blender wyposażony jest w wymienne końcówki – będziesz mógł je szybko wymienić w razie ich ewentualnego stępienia, nie przeszukując nerwowo sklepów z elementami do sprzętów AGD.
Kielich
Ostatnią rzeczą, jakiej koniecznie nie możesz pominąć przy zakupie blendera kielichowego, jest jego kielich. Szklany czy plastikowy? A może tritanowy?
Pojemnik wykonany z plastiku, choć lekki, może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Kielichy plastikowe nie nadają się również do blendowania potraw o wysokiej temperaturze – nalanie do niego na przykład gorącej zupy może więc skutkować jego topieniem się. Jeśli mimo to zdecydujesz się na urządzenie wyposażone w plastikowy kielich, wybieraj urządzenia oznakowane napisem „Free BPA” – nie zawierają one szkodliwego biosfenolu A, podejrzewanego o przyczynianie się do rozwoju alergii czy nowotworów.
Szkło świetnie sprawdzi się w większości kuchni – choć nieco cięższe, wyróżnia się zdecydowanie lepszą jakością. Bez obaw możesz miksować w nim gorące składniki czy wkładać go do zmywarki.
Niektórzy producenci wyposażają blendery nowszej generacji w kielichy z tritanu, łączącego najlepsze cechy kielichów szklanych i plastikowych. Znajdziesz je między innymi w ofercie Boscha.
Jeśli będziesz blendował w swoim urządzeniu nieco większe porcje, zaopatrz się blender o objętości kielicha wynoszącej minimum 1.5 litra. Jeden z większych, bo aż 2.2 litrowych modeli, znajdziesz w asortymencie Philipsa
Blender kielichowy – zakup na lata
Zrozumienie, jakie parametry powinien spełniać dobry blender kielichowy, pozwoli Ci dokonać jego świadomego zakupu. Szukając urządzenia do zadań specjalnych, czyli twardych warzyw, orzechów czy nasion, warto zwrócić uwagę na wysoką moc, ilość ostrzy i rodzaj materiału użytego do produkcji kielicha. Jeśli chcesz przeznaczyć na ten cel więcej niż 500 zł, rozważ zakup robota kuchennego. W tej cenie na rynku można znaleźć możesz naprawdę przyzwoite urządzenia.
Artykuł powstał przy współpracy z ekspertami https://www.neonet.pl