Mamy zwyczaj myć większość produktów, kiedy przystępujemy do gotowania. Tymczasem są takie, których myć nie należy, ba ich mycie może być nawet szkodliwe.
Kurczak
Większość osób myje kurczaka prze pieczeniem. Eksperci od lat mówią, że jest to błąd, bo ta procedura zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego. Woda pryskająca z kurczaka może zawierać bakterie, które osiądą na innych pokarmach, a te bakterie giną podczas pieczenia czy smażenia.
Mięso i ryby
Ich też nie należy myć z tego samego powodu co kurczaka.
Warzywa w torebce
Zdecydowana większość gotowych sałat, szpinak roszponka itp. są już umyte przed zamknięciem. Nie ma sensu myć ich kolejny raz.
Grzyby
Nie powinno się ich myć pod bieżącą wodą, bo będą niesmaczne. Najlepiej grzyby przetrzeć wilgotną ściereczką lub wilgotnym papierem kuchennym.
Makaron
Nie należy go ani myć przed spożyciem, ani przelewać zimną wodą po gotowaniu bo wypłukujemy z niego skrobię, która daje mu specyficzną konsystencję i smak.