Przepis nie jest pracochłonny, ale ugotowanie golonki zajmuje trochę czasu, najlepiej więc przygotować mięso dzień przed podaniem.
Składniki:
2 golonki wieprzowe (mogą być też z indyka)
włoszczyzna
sól, przyprawa do zup lub kostka rosołowa, do wyboru
Golonkę myjemy, zalewamy w dużym garnku wodą, dodajemy sól lub kostkę rosołową, doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy w zależności od potrzeb, czasami nawet 3 do 4 godzin. Sprawdzamy co jakiś czas widelcem, czy jest już miękka. Jeśli dalej jest twarda, gotujemy do skutku. Kiedy jest prawie gotowa, dodajemy umytą włoszczyznę (im więcej warzyw, tym lepiej) i gotujemy jeszcze około 40 minut.
Ugotowaną golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (około 180 stopni), aż skórka się przyrumieni. Można mięso delikatnie posypać czerwoną, słodką papryką.
Podajemy z ziemniakami, chrzanem lub musztardą.
Z pozostałego po golonce wywaru wyjmujemy cedzakową łyżką warzywa. Można z nich zrobić sałatkę jarzynową. Jeśli wywar przelejemy do woreczków na lód i zamrozimy, mamy domowe bulionetki.