Przepis jest bardzo stary, to moje ulubione danie z dzieciństwa. Tak parówki robiła moja babcia i moja mama. I według mnie są pyszne.
Składniki:
6 parówek
średnia cebula
3 niewielkie ogórki kiszone
mały koncentrat pomidorowy
3 – 4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
pieprz, sól, cukier do smaku
Parówki obieramy ze skórki, kroimy w talarki, cebulę szatkujemy. W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy najpierw cebulę, podsmażamy kilka minut, ale ma nie być rumiana. Wrzucamy parówki i kolejne kilka minut smażymy razem z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka. Razem dusimy wszystko około 10 minut. Dolewamy odrobinę przegotowanej wody, dodajemy koncentrat i śmietanę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, trzeba dolać jeszcze trochę wody. Dodajemy sól, pieprz wedle uznania i koniecznie odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy, i za kilka minut danie jest gotowe. Można podawać z ziemniakami, makaronem lub pieczywem.