Podstawą każdego gazpacho są pomidory, ocet sherry i biały chleb. Zupy nie gotujemy, wymaga tylko schłodzenia.
Składnik dla 6 osób
1 kg dojrzałych pomidorów
1 zielona papryka
1 ogórek
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
50 gram białego, czerstwego chleba – w Polsce używamy bułkę
250 ml zimnej wody
30 ml octu sherry
Kroimy wszystkie składniki i dodajemy 50 ml oliwy z oliwek, 250 ml wody i 50 ml octu sherry, dokładnie miksujemy na jednolita masę. Nie trzeba obierać pomidorów ani papryki ze skórki, ponieważ po zmiksowaniu zupę przepuszczamy przez drobne sitko. Solimy do smaku. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Choć niektórzy sugerują dodawanie kostek lodu, nie należy tego robić, bo zupa staje się zbyt wodnista. Natomiast możemy podać do gazpacho pokrojone w kosteczkę pomidory, ogórek, paprykę i małe grzanki. Kładziemy je na oddzielnych talerzykach, a każdy dorzuca sam odpowiednią ilość do zupy.
przepis i foto https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-sopas-y-cremas/receta-de-gazpacho-andaluz-tradicional