Równie dobre będą nasze tradycyjne kopytka. Kurczaka można przygotować w wersji na ostro lub mniej pikantnie, w zależności od upodobań.
Składniki:
• 1 kg kurczaka: uda, pierś, do wyboru
• 3 duże cebule pokrojone w kostkę
• 2 łyżki masła lub smalcu
• 4 łyżeczki papryki – słodkiej, ostrej, lub wymieszać
• ½ szklanki śmietany tradycyjnej
• ½ szklanki śmietanki do sosów
• 3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
1. W garnku rozgrzać smalec lub masło i przyrumienić pokrojonego na kawałki kurczaka (nóżki zostawiamy w całości) ze wszystkich stron. Wyjąć z garnka i odstawić.
2. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę w tym samym garnku.
3. Dodać paprykę, sól do smaku i wymieszać.
4. Włożyć kurczaka z powrotem do garnka i zalać niedużą ilością wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Wyjąć na talerz.
5. W misce wymieszać śmietanę i śmietankę, dodać mąkę. Mieszać do uzyskania gładkości i wlać do sosu paprykowego, mieszając, aby uniknąć grudek. Dodać kurczaka do garnka, podgrzać. Podawać z makaronem.