Ziemniaki i jajka lubimy chyba wszyscy. Jeśli więc szukacie nowych sposobów ich przyrządzania, wykorzystajcie tę recepturę. Nie jest zbyt pracochłonna, a danie jest pyszne.
Składniki dla 4 osób
2 duże ziemniaki
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju masła
100 gramów startego sera mozzarella
świeży szczypiorek, posiekany
4 jajka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie ziemniaki umyj dokładne, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 30 - 40 minut.
2. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, rozgrzej olej lub masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez 5 minut, odstaw na bok.
3. Upieczone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż jak najgłębiej środek.
4. Wydrążony miąższ dodaj do cebuli i czosnku, dorzuć starty ser, sól i pieprz do smaku i smaż, aż ser się rozpuści.
5. Przygotowany farsz włóż do ziemniaków, ugnieć i zrób wgłębienie w środku.
6. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia i ostrożnie rozbij po jednym jajku. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu posyp szczypiorkiem.