Ajurweda mówi, że jesteśmy, tym, co jemy. Dlatego jej mistrzowie dużą wagę przykładają do diety. Pomidory świeże, sezonowe są przez nich polecane, te hodowane w zimie już mniej. Pomidory są bardzo zdrowe, zawierają likopen, który ma właściwości przeciwutleniające, zmniejsza ryzyko zawału i chorób serca. Uważa się również, że pomidory spowalniają oznaki starzenia, obniżają poziom cukru we krwi, a także wspierają zdrowie oczu, kości i skóry.
Do koktajlu dodajemy kurkuminę, jedną z najzdrowszych przypraw - Kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Pomaga w terapii cukrzycy, stanów zapalnych i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Ponieważ jednak słabo się wchłania, dobrze jest ją spożywać z dodatkiem czarnego pieprzu.
Składniki:
2 duże dojrzałe pomidory
½ łyżeczki kurkuminy
szklanka wody
czarny pieprze
sól himalajska
Pomidory myjemy, usuwamy twarde końcówki, kroimy na części. Wrzucamy do blendera, dodajemy wodę i kurkuminę, miksujemy. Koktajl przelewamy do dzbanka. Przed wypiciem dodajemy czarny pieprz i sól himalajską do smaku.