Danie jest bardzo smaczne, nie mniej jednak jego wykonanie wymaga nieco pracy. Warto jednak włożyć nieco wysiłku i zaskoczyć rodzinę lub znajomych super pysznym kotletem.
Składniki:
• 3 piersi z kurczaka, bez kości i skóry
• bułka tarta
• 1 łyżka suszonego czosnku
• 1 łyżka suszonej cebuli
• 10 plastrów szwajcarskiego sera
• 8-10 plastrów szynki
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki
1. Posyp piersi kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem i cebulą.
2. Umieść piersi na desce do krojenia, połóż na nich drugą deskę i rozbij na cienkie plastry.
3. Rozłóż ser i szynkę na piersi warstwami: plasterek sera, plasterek szynki, plasterek sera i plasterek szynki, w sumie 4 warstwy. Mocno zawiń.
4. Przygotowane kotlety bardzo szczelnie owiń w folię, mocno zawijając brzegi. Włóż do lodówki na pół godziny.
5. Rozłóż trzy miski: jedną z mąką, jedną z ubitym jajkiem i ostatnią z bułką tartą.
6. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym.
7. Wyjmij kotlety z folii i obtocz je najpierw mąką, potem jajkiem, a następnie bułką tartą.
8. Smaż przez 5 minut z każdej strony.
Podawaj z puree ziemniaczanym i z plasterkiem cytryny.