Kalafior to bogactwo witamin i minerałów. Jest pełen witaminy C, witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B 6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu. Dostarcza dużo błonnika, ma właściwości detoksykujące, działa przeciwnowotworowo. O zaletach czosnku, który dodajemy do surówkii, nie musimy pisać. To naturalny antybiotyk, zabójca bakterii, ma również działanie odchudzające.
Składniki:
niewielki kalafior
ząbek czosnku
majonez
sól, pieprz, ocet do smaku.
Kalafiora myjemy, kroimy na drobne części, przekładamy do miski. Dodajemy rozgnieciony praską czosnek, sól, pieprz, odrobinę octu. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa! Można serwować do dań mięsnych zamiast ziemniaków czy klusek.