Dziś przepis na kurczaka cacciatore.
Składniki:
1 kg udek z kurczaka z kością
• Sól, pieprz do smaku
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
• 1 łyżka masła
• 1 szklanka pokrojonej cebuli
• 1 ½ szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki
• 1 szklanka papryki w plasterkach, dowolnego koloru
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• ½ łyżeczki suszonej czerwonej papryki
• ½ szklanki białego wina
• 1 puszka przecieru pomidorowego 500 gr
• ½ szklanki świeżej posiekanej bazylii, posiekanej
• ¼ szklanki świeżej posiekanej pietruszki
• 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
• ¼ szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) do dekoracji
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do 190C.
2. Podziel kurczaka na mniejsze porcje i przypraw solą i mielonym czarnym pieprzem.
3. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek i masło na dużej patelni żaroodpornej. Wrzuć kurczaka i smaż przez około 3-5 minut z każdej strony lub na złoty kolor. Wyjmij kurczaka i odłóż na bok.
4. Na patelnię włóż cebulę, pieczarki i paprykę. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez około 3-4 minuty lub do momentu, gdy zaczną mięknąć. Dodaj czosnek i czerwoną suszoną paprykę, mieszaj przez 1 minutę, aż zacznie wszystko ładnie pachnieć pachnieć. Dodaj białe wino i zagotuj.
5. Dodaj przecier pomidorowy, ¼ szklanki bazylii, 2 łyżki pietruszki i ½ łyżki posiekanego tymianku. Wymieszaj sos na jednolitą masę. Dodaj kurczaka i smaż przez chwilę na wolnym ogniu.
6. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
7. Udekoruj pozostałymi ziołami i parmezanem. Podawaj z grubym makaronem.