Szef kuchni, Oscar Tschirky, był pod takim wrażeniem połączenia, że postanowił umieścić to śniadanie w menu. Ale to tylko jedna z teorii. Jajka po benedyktyńsku jemy z sosem holenderskim, tym samym, który wyśmienicie pasuje do szparagów.
Oto przepis:
Składniki
• 4 żółtka
• 3 ½ łyżki soku z cytryny
• 1 szczypta zmielonego białego pieprzu
• 1 łyżeczka sosu Worcestershire
• 8 jajek
• 1 łyżeczka octu spirytusowego
• 8 plasterków boczku
• 4 kromki pieczywa tostowego lub zwykłe bułeczki
• masło – pół szklanki do sosu
Jak zrobić sos holenderski:
1. Napełnij do połowy wodą spory garnek. Umieść w nim mniejszy i upewnij się, że woda dotyka jego dna. Doprowadź wodę do wrzenia. W górnym garnku wymieszaj żółtka, sok z cytryny, biały pieprz, sos Worcestershire i 1 łyżkę wody.
2. Dodawaj roztopione masło po 1 – 2 łyżkach, ciągle ubijając. Jeśli sos holenderski zaczyna być zbyt gęsty, dodaj łyżeczkę lub dwie gorącej wody. Ubijaj, aż całe masło zostanie wykorzystane. Zdejmij z ognia i przykryj pokrywką, aby sos był ciepły.
Jak przygotować danie:
1. Napełnij spory rondel wodą. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj ocet. Ostrożnie wbij jajka do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty. Żółtka powinny być miękkie w środku. Wyjmij jajka z wody i umieść je na ciepłym talerzu.
2. W trakcie gdy jajka się gotują, zrumień boczek na patelni na średnim ogniu, podgrzej tostowe pieczywo w tosterze lub w piekarniku.
3. Rozsmaruj masło na ciepłym pieczywie, połóż boczek i po jednym jajku w koszulce. Polej sosem holenderskim. Możesz posypać szczypiorkiem.