Miłośnicy ziemniaków nie będą zawiedzeni. Przepis jest prosty, a danie wyśmienite i wykwintne.
Składniki:
1 kilogram obranych ziemniaków
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mielonego świeżego rozmarynu
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 kostka bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
2. Potnij ziemniaki na grube plastry, umieść w je w misce. Wlej oliwę, roztopione masło i dodaj rozmaryn.
3. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
4. Ułóż ziemniaki płasko, w jednej warstwie, na metalowej blasze.
5. Piecz około 15 minut, aż wierzch każdego ziemniaka będzie złoty.
6. Wyjmij naczynie z piekarnika i odwróć każdego ziemniaka. Następnie piecz przez kolejne 15 minut, aż druga strona ziemniaka będzie zarumieniona. W tym czasie zrób bulion z jednej kostki.
7. Ponownie wyjmij naczynie z piekarnika i wlej bulion drobiowy, posyp czosnkiem.
8. Włóż blachę do piekarnika i piecz kolejne 15 minut, ziemniaki powinny być już miękkie, a bulion powinien częściowo odparować. Podawaj polane sosem, w którym się piekły.