Smażone na złoto krążki cebuli to danie bardzo smaczne. I w dodatku tanie oraz proste. Spróbujcie choć raz je zrobić, a zagoszczą na stałe w waszym domu.
Składniki
• 1 duża cebula pokrojona w plasterki
• 1 filiżanka mąki uniwersalnej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• 1 szklanka mleka
• ¾ szklanki suchej bułki tartej
• sól dla smaku
• olej do smażenia
Przygotowanie
1. Olej wlej do dużego garnka.
2. Pokrój cebulę w krążki i odstaw. W małej misce wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę i sól.
3. Zanurz plasterki cebuli w mące, aż będą dobrze pokryte, a następnie odstaw na bok. Widelcem ubij jajko, dodaj mleko i wymieszaj z pozostałą mąką. Bułkę tartą wysyp na talerzyk.
4. Zanurzaj cebulę w cieście, pozwól mu skapać, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
5. Rozgrzej olej. Smaż krążki przez 2-3 minuty do zarumienienia. Umieść na ręcznikach papierowych, aby oddały nadmiar oleju. Podawaj gorące.