Ponieważ mamy w Polsce nasze dobre jabłka, podajemy przepis, jak je wykorzystać w sycącej sałatce. Z racji tego, że dodajemy do niej makaron, jest ona daniem, które z powodzeniem możemy zastąpić całą kolację.
Składniki (4 osoby):
500 g makaronu – małe rurki, kokardki, świderki
1 zielone jabłko
100 g koziego sera
liście świeżej mięty
oliwa z oliwek
sól
biały pieprz
kilka pomidorków koktajlowych i kilka liści sałaty
Przygotowanie sałatki makaronowej:
1. Ugotuj makaron według przepisu. Ostudź.
2. Umyj jabłko i pokrój na małe kawałki możne je zetrzeć na grubej tartce.
3. Pokrój kozi ser w kostkę.
4. Makaron wymieszaj z jabłkiem i serem.
5. Zmiksuj miętę z oliwą, solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i dobrze wymieszaj.
6. Na talerzu połóż kilka liści sałaty, wyłóż sałatkę, ozdób pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.