Danie nie jest skomplikowane, zrobi je bez problemu nawet osoba, która rzadko udziela się w kuchni. Nie jest też bardzo pracochłonne, a kulinarny efekt pozytywnie cię zaskoczy!
Składniki dla 4 osób
2 piersi z kurczaka bez kości
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
1 szklanka śmietanki kremówki
1 szklanka białego wina
2 łyżki drobno mielonego czosnku
2 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę
6 łyżek masła
Sól i pieprz do smaku
Mąka uniwersalna
2 opakowania szpinaku
Przygotowanie
Kurczaka podziel na filety, lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i mąką, a następnie potrząśnij każdym filetem, żeby usunąć nadmiar mąki.
Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła, następnie dodaj kurczaka i usmaż na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony.
Przenieś kurczaka na talerz i przykryj folią aluminiową, aby był ciepły.
Rozpuść kolejne 2 łyżki masła na tej samej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, około 1 minuty.
Zdejmij patelnię z kuchenki i ostrożnie wlej wino. Następnie postaw patelnię z powrotem na palnik i mieszając smaż około 3 minut.
Dodaj śmietanę i zostaw na małym ogniu, aż ilość sosu zmniejszy się o połowę, często mieszając, posyp natką pietruszki i dopraw.
Dodaj kurczaka i zostaw na małym ogniu.
Rozpuść pozostałe 2 łyżki masła na innej dużej patelni, dodaj szpinak i smaż około 5 – 7 minut.
Szpinak dopraw do smaku solą i pieprzem, rozłóż na talerzach, połóż na nim fileta i zalej sosem. Gotowe!