A jest naprawdę wyjątkowym dodatkiem do mięs i serów. Cudownie słodka z lekką goryczką, którą daje wino. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Szczególnie, że wykonanie jest proste, trzeba tylko trochę czasu.
Składniki:
4 duże cebule cukrowe, można zrobić też z czerwonych albo z szalotek
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
olej
sól
1 łyżka naturalnego miodu
2 – 3 łyżeczki cukru
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę, solimy. Uważamy, aby nie przyrumienić, ma być zblanszowana, czyli biało – szklista. Dolewamy wino, dodajemy miód i cukier. Zostawiamy na małym ogniu aż wino całkowicie wyparuje. Cebulę podajemy na zimno.
Możemy przechowywać w lodówce w pojemniku, możemy też włożyć do słoika i po pasteryzowaniu przechowywać dłużej.