Kurczaka można przygotowywać na setki sposobów. Dziś przepis na nóżki z ananasem. Najlepiej smakują podawane z ryżem ugotowanym na sypko.
Składniki:
dowolna ilość nóżek z kurczaka
ananas w syropie z puszki
olej
sól, pieprz, ulubione zioła
Kurczaka solimy, obsypujemy przyprawami, przekładamy do miski. Zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy kilka łyżek syropu z puszki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, można go zamarynować poprzedniego dnia wieczorem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy, przekręcając nóżki na różne strony. Po 15 minutach dorzucamy plastry ananasa i pieczemy aż się przyrumienią ok 10 minut. Przykrywamy naczynie folią lub pokrywką, zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze około 10 minut.