Łosoś to ryba bezcenna w naszej diecie. Jest bogata w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, dzięki temu zawiera dużo kwasów Omega-3. Dlatego warto go jeść pod różną postacią. Dziś przepis na słodko – kwaśną sałatkę.
Składniki:
sałata
kilka plastrów wędzonego łososia
pomarańcza
kwaśne jabłko
oliwa lub olej, sól do smaku
odrobina pokrojonego koperku
Sałatę myjemy i suszymy, rozrywamy na drobne kawałki. Pomarańczę kroimy na pół w poprzek. Jedną połowę obieramy, drugą zostawiamy do przyprawienia sałaty. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Sałatę robimy oddzielnie dla każdej osoby. Na talerzach układamy liście sałaty, łososia, pokrojoną pomarańczę i jabłko. Do szklanki wlewamy oliwę (około 1/3 pojemności, w zależności od ilości porcji), wyciskamy sok z pozostałej pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy dressingiem, doprawiamy solą do smaku. Posypujemy koperkiem.