Pestki z dyni zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i oleinowy, a także witaminę A, K, B3 i kwas foliowy. Ze względu na wysoką zawartość cynku pomagają zmniejszyć uszkodzenia kości i stawów. Zaleca się ich spożywanie, by obniżać poziom cholesterolu, leczyć osteoporozę, artretyzm, zwalczać kamienie nerkowe, pasożyty jelitowe i choroby prostaty. A pesto z pestek daje nam inne możliwości ich spożywania.
Składniki:
100 gramów pestek dyni
50 ml oleju z pestek dyni (lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)
50 gramów parmezanu
sok z 1 cytryny
natka świeżej pietruszki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od prażenia pestek dyni. Aby to zrobić, umieść je na patelni (bez oleju i tłuszczu) na małym ogniu i ciągle mieszaj, aż zmienią kolor (od 3 do 5 minut).
Umyj natkę pietruszki, potrząśnij nią, aby usunąć nadmiar wody i grubo posiekaj.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki i zblenduj. Trzeba uzyskać jednolitą kremową masę.
Jeśli chcesz dodać pesto do makaronu, podgrzej je przed podaniem.
Pamiętaj, że nie możesz przechowywać go zbyt długo w lodówce z powodu zawartości soku z cytryny. Warto po przełożeniu pesto do słoiczka zalać je niewielką ilością oliwy.