Choć mięso z kurczaka lubi wiele osób, czasami czujemy znużenie jedzeniem go wedle utartych scenariuszy. Dziś przepis na doskonałe danie, proste, ale bardzo smaczne. Jeśli mamy świeże grzyby, możemy zastąpić nimi pieczarki.
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
10 dkg boczku lub opakowanie boczku pokrojonego w kostkę
20 dkg pieczarek
śmietana kremówka
sól, pieprz do smaku
olej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paski, dodajemy sól i pieprz, boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pierś. Na drugiej patelni rumienimy lekko boczek i dorzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy około 10 minut.
Do garnka przerzucamy zawartość obu patelni, dodajemy śmietankę i dusimy na małym ogniu około 10 - 15 minut. Danie jest gotowe.