W dodatku przygotowanie jest tak łatwe i szybkie, że z daniem poradzi sobie każdy. Jeśli robicie je dla gości, możecie zrobić nawet konkurs na odgadywanie składników sosu.
Porcja dla 4 osób
800 g kurczaka
1 puszka coca-coli (330 ml)
1 cebula
50 g mąki
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
1. Pokrój kurczaka na kawałki, posyp solą i obtocz w mące.
2. Wrzuć do garnka z gorącym olejem i obsmaż na rumiano. Dodaj cebulę pokrojoną w paski, czosnek i trochę pieprzu. Nakryj garnek i duś na małym ogniu. Kiedy zobaczysz, że cebula zaczyna się rumienić, dodaj coca-colę. Nie jest konieczne dodawanie całej puszki.
3. Pozostaw kurczaka pod przykryciem, ale od czasu do czasu obracaj kurczaka w garnku. Jeśli widzisz, że sosu bardzo ubywa, dolej resztę coli. Duś około 35 minut – danie jest gotowe, a sos zgęstnieje.