Pyszne danie na szybki i mało pracochłonny obiad.
Składniki dla 4 osób
4 duże ziemniaki
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
10 dkg boczku
8 plastrów żółtego sera
100 gramów startego sera
20 ml śmietanki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie ziemniaki umyj dokładne, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 30 - 40 minut.
2. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, podsmaż pokrojony w kostkę boczek na patelni. Dodaj posiekaną cebulę smaż przez 5 minut, odstaw na bok.
3. Upieczone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż jak najgłębiej środek.
4. Wydrążony miąższ dodaj do cebuli i boczku, dorzuć starty ser, śmietankę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
5. Przygotowany farsz włóż do ziemniaków, ugnieć, połóż na każdym ziemniaku plasterek żółtego sera.
6. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu możesz posypać szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.