Majonez alioli jest praktycznie nie do kupienia w Polsce. Tymczasem ta popularna odmiana majonez, który robimy z czosnkiem, nadaje niebywałego smaku mięsom i sałatkom. Dziś przepis na sycącą sałatkę z ziemniaków z tuńczykiem.
Składniki:
4 gotowane ziemniaki
1 jajko na twardo
50 g sera żółtego sera
1 puszka tuńczyka
3 świeże liście bazylii
Oregano lub pietruszka
Oliwki drylowane
Sól
Składniki na majonez alioli:
1 ząbek czosnku
1 jajko
łyżka octu winnego
250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy na kawałki. Doprawiamy odrobiną soli, umieszczamy w misce
Jajko ugotowane na twardo, obieramy, bardzo drobno siekamy i posypujemy nim ziemniaki.
Ser żółty kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
Tuńczyka kruszymy, dodajemy do sałatki, wrzucamy oliwki bez pestek. Odstawiamy do lodówki.
Robimy majonez:
Wkładamy do miski obrany czosnek, całe jajko, łyżkę octu, oliwę i sól.
Umieszczamy blender na dnie, chwytając czosnek i żółtko pod ostrze.
Miksujemy bez podnoszenia blendera. Kiedy zauważymy, że olej łączy się z innymi składnikami, musimy wykonywać ruchy na boki, ale bez podnoszenia blendera od dna.
Gdy większość oleju ulegnie emulgacji, powoli podnosimy blender i miksujemy dalej, aż powstanie gęsty majonez.
Sałatkę zalewamy majonezem, posypujemy oregano i pietruszką, wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzoną.