Pudding ryżowy, zwany u nas ryżem na mleku, to typowy deser w wielu krajach na całym świecie, a w Hiszpanii doprawiany jest cynamonem i cytryną. Można również dodać do niego owoce.
Składniki na tradycyjny pudding ryżowy (4-6 osób):
200 gr ryżu
100 gr cukru
2 laski cynamonu
skórka cytryny – w całości, nie ścieramy jej na tarce
cynamon w proszku
owoce - opcjonalnie
Wykonanie:
Wlewamy do garnka mleko, dodajemy skórkę z cytryny, cukier, laski cynamonu. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zacznie bulgotać.
Aby ryż się nie sklejał, płuczemy go kilka minut zimną woda na durszlaku.
Gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż i zmniejszamy ogień na bardzo mały, aby powoli gotować deser przez 45-50 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Kiedy pudding będzie już prawie gotowy, trzeba częściej go mieszać, aby nie przylgnął do dna. Należy też kontrolować ilość mleka, w zależności od tego, czy chcemy mieć pudding rzadszy czy gęściejszy. Można trochę mleka dolać.
Kiedy ryż jest miękki, wyjmujemy cynamon i skórkę z cytryny. Przekładamy deser do miseczek.
Posypujemy cynamonem, opcjonalnie dodajemy owoce. Można jeść deser na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.