Pozostałości sosu w Hiszpanii wyjada się tradycyjnie, maczając w nim chleb. Niektórzy do resztki sosu dodają kilka kropel octu winnego. A więc do dzieła!
Składniki:
1 cały kurczak pokrojony na kawałki
spora główka czosnku
1 łyżka mąki
1/2 kieliszka białego wina
750ml bulionu z kurczaka
Sól i pieprz
Olej
Wykonanie:
Do sporego garnka wlewamy olej, tak, żeby zakrył dno, wrzucamy cztery ząbki czosnku, nie obrane ze skórki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Gdy się zarumienią, wyciągamy je. Wrzucamy kurczaka, oprószonego solą i pieprzem, podkręcamy ogień, aby kurczak się przyrumienił, przekręcamy na drugą stronę. Gdy kurczak jest przyrumieniony, ale w środku jeszcze surowy, wyciągamy go na talerz.
Dodajemy resztę czosnku z naszej główki, część z ząbków kroimy w plastry, część drobno siekamy. To ważne, bo w ten sposób otrzymamy idealny sos czosnkowy.
Po około 30 sekundach, gdy właśnie dodany przez nas czosnek zacznie się rumienić, dodajemy łyżkę mąki. Dobrze mieszamy, aby mąka dobrze połączyła się z olejem i nie było grudek. Smażymy około minuty. Wlewamy białe wino, dodajemy kurczaka i zalewamy bulionem. Dusimy około 20 minut, aż kurczak zmięknie, a nadmiar sosu wyparuje.
Kurczaka możemy podawać z ziemniakami, ryżem, albo z pieczywem. Tak jak pisaliśmy, najlepsza jest resztka sosu z garnka z chlebem!