Wiadomo, że ogórki mają działanie odwadniające, są małokaloryczne, składają się głównie z wody. Czosnek i miód to lekarstwa znane od starożytności, działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i podkręcają metabolizm. Natomiast imbir działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów. Pobudza układ odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Zapobiega mdłościom. Obniża stężenie cholesterolu we krwi. Dezynfekuje jamę ustną. Podnosi poziom testosteronu.
Składniki:
4 ogórki
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka zmiażdżonego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki kolendry
sól
Ogórki obieramy , kroimy na plastry, wkładamy do miski. Obsypujemy 2 łyżeczkami soli i zostawiamy na10 minut.
Z pozostałych składników robimy w kubku dresing, dokładnie je ze sobą mieszając.
Ogórki przekładamy do durszlaka i dokładnie opłukujemy z soli. Usuwamy nadmiar wody podrzucając je kilka razy.
Przekładamy do czystej miski, zalewamy dressingiem i mieszamy. Sałatka gotowa!