To danie jest bardzo popularne w Hiszpanii. Hiszpanie kochają czosnek i zieloną pietruszkę. Mało jest dań, w których nie byłoby przynajmniej jednego z tych dwóch składników. Champiñones al ajillo (pieczarki w czosnku) są wyśmienite. Jeśli nie lubisz dań pikantnych, nie dodawaj papryczek.
Składniki dla 4 osób
500g dużych pieczarek
5 ząbków czosnku, obranych i drobno pokrojonych.
2 papryczki cayenne
⅓ szklanki białego wina
½ szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
1 szklanka pietruszki, grubo posiekanej
Przygotowanie:
Najpierw wyczyść grzyby, przecierając je wilgotną szmatka, odetnij korzeń, pokrój na kawałki.
Postaw patelnię na średnim ogniu i dodaj oliwę. Gdy oliwa jest gorąca, dodać drobno pokrojone ząbki czosnku i papryczki cayenne.
Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj na patelnię grzyby wraz z białym winem i szczyptą soli. Kiedy wino wyparuje, smaż grzyby jeszcze przez 5 minut.
Podawaj pieczarki na gorąco, przyozdobione natką pietruszki, można posypać odrobiną grubej soli.