Cykoria sama w sobie lekko gorzkawa, świetnie łączy się smakowo z serem pleśniowym. Ta prosta przekąska świetnie wygląda na stole i zrobisz ją bardzo szybko.
Składniki:
4 cykorie
200 gr sera pleśniowego
200 gr obranych orzechów włoskich
½ szklanka śmietany
zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
sól
Jak przygotować cykorię z serem pleśniowym:
Cykorię myjemy, odcinamy gorzkie końce i delikatnie odrywamy liście.
Na patelni smażymy na oliwie ser pokrojony w kawałki, na delikatnym ogniu, aż prawie się stopi. Dodajemy śmietanę i dalej podgrzewamy, aż uzyskamy prawie jednolitą konsystencję. Solimy w razie potrzeby, bo sam ser jest dość słony.
Ilość sera lub śmietany zależy od waszego smaku. Ser pleśniowy jest bardzo mocny, jeśli więc nie chcecie aż tak intensywnego sosu, można dodać trochę więcej śmietany.
Kładziemy cykorię na talerz i na każdy liść nakładamy ciepły sos. Ozdabiamy orzechami, serwujemy na ciepło.