Zawarta w burakach witamina C zapobiega infekcjom i alergiom. Witamina B₁ wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, mięśniowego, mają właściwości krwiotwórcze, gdyż zawierają kobalt. Zawierają wapń, który wspiera kości i zęby, i magnez, który zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu.
O właściwościach oleju kokosowego napisano już wiele. Przypomnijmy: olej kokosowy posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Monolauryna, będąca składnikiem oleju kokosowego, ogranicza rozwój niekorzystnej mikroflory, m.in. szczepów Clostridium, Salmonella, Helicobacter, E. coli oraz drożdży Candida albicans.
A dodanie kminku ma jeszcze jedną zaletę! Pozwala łatwiej zrzucić wagę. Dlaczego kminek pomaga schudnąć? Sam w sobie nie ma praktycznie kalorii – zaledwie 16 w dwóch łyżkach. Dzięki swojej pikantności, wysokiemu poziomowi wapnia i żelaza pomaga spalić więcej kalorii. Zawiera też antyoksydanty, które obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, co też wspomaga odchudzanie.
Kminek zawiera też mangan, miedź, magnez, fosfor i witaminę B1. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, wzmacnia układ odpornościowy.
Chroni przed chorobami oczu, zmniejsza stany zapalne, zwłaszcza w trzustce i wątrobie, ma wpływ na stan naszych kości.
Dlatego humus z buraków i oleju kokosowego z kminkiem to samo zdrowie!
Składniki:
200 gr. gotowanej ciecierzycy – 1 puszka
1 gotowany burak
1 łyżka tahini
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka kminku
2 łyżki stołowe oleju kokosowego
sól do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę dokładnie odsączamy z zalewy, buraka kroimy na kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie blendujemy. Jeśli humus jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody.