Oryginalna nazwa brzmi – patatas a la importancia, co można przetłumaczyć jako „ziemniaki na wagę”. Jest to bardzo ekonomiczne danie, które można przygotować w bardzo krótkim czasie w bardzo prosty sposób.
Składniki dla 4 osób
700 g obranych ziemniaków
2 lub 3 jajka
50 g mąki
4 ząbki czosnku
pęczek zielonej posiekanej pietruszki
1 l bulionu z kurczaka lub warzyw
sól
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na centymetrowe plastry. Jaka ubijamy, obtaczamy ziemniaki w mące, następnie w jajku i smażymy na złoto na patelni, ale zostawiamy jeszcze surowe. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby odsączyć je z tłuszczu.
W moździerzu miażdżymy czosnek z pietruszką i odrobiną soli, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję.
W garnku rozgrzewamy oliwę i gdy będzie gorąca, wrzucamy pietruszkę z czosnkiem. Smażymy około minuty. Wrzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Danie jest gotowe. Możemy serwować takie ziemniaki do ryby, mięsa albo do jajka sadzonego.