Jeśli zdecydujesz się na gorzką czekoladę, z zawartością kakao około 70 procent, mus będzie wytrawny i mało tuczący. Jeśli jednak kochasz słodycze, użyj dowolnej czekolady, może być nawet biała.
Składniki na łatwy domowy mus czekoladowy (4 osoby):
160 g czekolady
50 g masła
2 jajka
szczypta soli.
Czekoladę pokruszoną na kawałki i masło wrzucamy do miski. Rozpuszczamy na parze w garnku lub w kuchence mikrofalowej – około 2 minuty na 800 W.
Po wyjęciu z kuchenki, mieszamy składniki i sprawdzamy, czy czekolada dokładnie się rozpuściła. Jeśli nie, wkładamy miskę na kolejne 10 – 15 sekund, musi być jednolita masa. Odstawiamy do ostygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do miski z czekoladą i mieszamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, piana ma trzymać się miski po jej odwróceniu.
Kiedy mamy pewność, że mieszanka czekoladowo – jajeczna jest już zimna, dodajemy ją do białek i delikatnie mieszamy, aby uzyskać konsystencję musu. Mus przekładamy do miseczek lub pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Można go przechowywać do 3 dni.