Danie w dodatku robimy w jednym garnku, co zaoszczędzi nam zmywania naczyń. Pożywny obiad na chłodne dni.
Składniki dla 4 osób:
12 pojedynczych żeberek (3 na osobę, można dać więcej)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka czerwonej słodkiej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
kilka gałązek rozmarynu, tymianku lub innych świeżych lub suszonych ziół
olej lub oliwa
sól,
pieprz
Ziemianki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno.
W dużym garnku podgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy oprószone solą i pieprzem żeberka i rumienimy je z obu stron. Wyciągamy na talerz.
Wrzucamy do garnka czosnek i smażymy około minuty na małym ogniu, dodajemy cebulę, solimy i podsmażamy, aż zacznie się lekko rumienić. Wrzucamy paprykę i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w talarki i smażymy, mieszając około minuty. Zalewamy wodą ziemniaki, tak aby je przykryła, na wierzchu kładziemy żeberka, dodajemy zioła, sól i pieprz. Dusimy, aż żeberka będą miękkie, a ziemniaki ugotowane. Jeśli chcecie, aby sos był bardziej gęsty, wystarczy wyjąc kilka ziemniaków z garnka, zetrzeć na tartce i nimi sos zagęścić.