Sosy do sałat z sera roquefort możemy robić na ciepło i na zimno. W tym przepisie zimny sos, który serwujemy oddzielnie, a każdy dodaje go do sałaty wedle uznania.
Składniki na sałatkę z łososia z zimnym sosem roquefort (4 osoby):
150 gr łososia wędzonego
1 łyżka kaparów.
mix sałat
oliwa z oliwek i sól
Na zimny sos roquefort:
1 jogurt naturalny 125 gr bez cukru.
łyżka sera roquefort
Zaczynamy od przygotowania zimnego sosu roquefort. Otwórz jogurt i zamieszaj łyżeczką, aż uzyskasz kremową mieszankę bez grudek.
Wsyp ser roquefort i sól do miski i widelcem rozkrusz, dociskając do ścianek miski tak, aby się rozpadł i równomiernie uzyskał kremową konsystencję. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Jesli nie chcesz żadnych grudek, zblenduj.
Na talerzach rozłóż sałatę. Ułóż łososia pokrojonego w plastry, dołóż kapary. Polej odrobiną oliwy i posól. Sos podaj w oddzielnej miseczce.