Podobne artykuły:
Jest prosta w przygotowaniu i bardzo pożywna. Sprawdzi się na jesienne chłody.
Składniki:
8 ząbków czosnku
200 gr. chleba
1 cebula
120 gr. szynki serrano w kostce
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka smalcu
1 jajko na osobę
1 litr wody
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Do garnka wlej oliwę z oliwek, żeby dobrze zakryła dno. Wrzuć obrany czosnek na gorącą oliwę i smaż przez chwilę. Odstaw. Wyjmij z garnka czosnek, włóż do moździerza i rozgnieć z dodatkiem soli i pieprzu.
Na małej patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę i całą cebulę, drobno posiekaną. Dorzuć czosnek i smaż przez chwilę.
Chleb pokrojony w kostkę usmaż w garnku z oliwą. Gdy się zarumieni, dodaj łyżkę papryki. Zalej litrem wody, ustaw ogień na średniej mocy i gotuj przez około 20 minut. Dodaj zawartość patelni i wymieszaj. Gotuj kilka minut. Wbij do gotującej się zupy surowe jajka - jedno na osobę. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Każdemu podaj z zupą jedno jajko.