Śledź od lat cieszy się uznaniem w naszej kuchni. I dobrze, bo to źródło witamin i kwasów Omega-3.
100 gramów śledzi dostarcza nam 160-220 kcal. Witamina A zawarta w śledziach poprawia wzrok i jakość naszej skóry.
Śledzie dostarczają też witaminy D, E, oraz witaminy z grupy B, w tym B12
Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Ponieważ serotonina tp „hormon szczęścia”, częste jedzenie śledzi poprawia nam samopoczucie.
No i kwasy kwasy Omega-3. Wpływają korzystnie na metabolizm zwiększając go i wzmagając jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej. pracować sprawniej. Dlatego, choć śledzie choć same w sobie są kaloryczne, jednak nie tuczą, jakby się wydawało.
Zawarta w burakach witamina C zapobiega infekcjom i alergiom. Witamina B₁ wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, mięśniowego, mają właściwości krwiotwórcze, gdyż zawierają kobalt. Zawierają wapń, który wspiera kości i zęby, i magnez, który zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu.
W naszej sałatce mamy jeszcze dodatkowo rzeżuchę, która ma właściwości odmładzające!
Składniki
500 g buraków (można kupić od razu ugotowane)
250 g fileta śledziowego
2 ogórki konserwowe
1 duże, kruche jabłko
1 mała czerwona cebula
sól
1łyżeczka chrzanu
1 pudełko rzeżuchy
150 g śmietany
1 łyżka octu jabłkowego
czarny pieprz
kminek mielony
1 łyżka oleju orzechowego (nadaje sałatce specyficznego smaku, ale opcjonalnie można dać inny)
Przygotowanie:
W rondelku zalać buraki wodą, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez 40 - 60 minut w zależności od wielkości buraków, do miękkości. Odcedzić, opłukać w zimnej wodzie, ostudzić.
Śledzie i ogórki kroimy na małe kostki. Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Mieszamy wszystko w misce z odrobiną soli. Rzeżuchę tniemy na drobno nożyczkami. Buraczki obieramy ze skórki, kroimy najpierw w plasterki, następnie w słupki, a na końcu w kostkę ok. ½ cm.
Śmietanę mieszamy z octem, solą, pieprzem, chrzanem i szczyptą kminku, dodajemy olej. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.