Żeby było idealne, musicie pamiętać, by kapusta nie była zbyt kwaśna. Jeśli macie właśnie taką, warto ją chwilę wymoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć.
Składniki:
300 gram wędzonego boczku
2 cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
3 jajka
½ l mleka
1 szczypta kminku mielonego
1 łyżka siekanego szczypiorku
sól
pieprz
500 g kiszonej kapusty
500 g ziemniaków
100 g żółtego sera
odrobina masła do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy na drobno. Na patelni podsmażamy cebulę około 5 minut, dorzucamy boczek i smażymy jeszcze 2 minuty.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W międzyczasie smarujemy naczynie żaroodporne masłem. W misce ubijamy jajka z mlekiem, kminkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Kapustę dobrze odciskamy z soku. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry około pół centymetra. Na spodzie naczynia układamy połowę ziemniaków, posypujemy je solą i pieprzem i połowę kapusty. Kładziemy boczek z cebulą, przykrywamy kapustą i resztą ziemniaków. Polewamy mlekiem z jajkami, posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 170 – 190 stopni około 45 minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są wystarczająco miękkie.