Danie jest nieskomplikowane i nie wymaga wybitnych talentów kulinarnych. Dla osób, które lubią proste przepisy jest wręcz idealne.
Składniki:
700 g ziemniaków
1 brokuł
200 ml śmietanki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól i pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
odrobina masła lub margaryny
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
Umyj brokuła i podziel go na małe różyczki. Wrzuć je je do wrzącej wody na dwie do trzech minut.
Nasmaruj naczynie do pieczenia margaryną lub masłem. Następnie wymieszaj w misce śmietankę z papryką w proszku, oregano i tymiankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ząbek czosnku obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę do czosnku. Dodaj czosnek do śmietanki, pokrój drobno cebulę i też dodaj do sosu.
W misce wymieszaj brokuły i ziemniaki z przygotowanym sosem. Rozłóż warzywa w naczyniu do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut.