Winegret lub vinaigrette to zimny sos pochodzący z kuchni francuskiej, przyrządzany z oliwy (3 części) i octu (1 część), które są dokładnie mieszane i ubijane do lekkiego zgęstnienia. Przyprawia się go pieprzem i solą], które lepiej jest dodać na początku do czystego octu, bo dodatek oliwy utrudnia rozpuszczanie się soli. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a nawet musztardą. Ja dodaję też pół łyżki miodu.
Składniki:
400 g dyni
400 g pieczonych buraków
plaster koziego sera
Na sos:
oliwa z oliwek
musztarda
miód
sól
Dynię obieramy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Buraki obieramy ze skórki.
Kroimy warzywa w kostkę, na spodzie układamy dynię, na wierzchu buraki.
Robimy domowy sos – do 3 łyżek oliwy oddajemy łyżkę musztardy i pół łyżki miodu, sól. Ubijamy w garnuszku do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dodać ząbek rozdrobnionego czosnku. Zalewamy sosem sałatkę.
Rozgrzewamy patelnię z kroplą oliwy, wrzucamy na nią plaster koziego sera i smażymy kilkanaście sekund dwóch stron. Ciepły ser układamy na samym wierzchu. Smacznego!