To przepis na szynkę pieczoną w piwie. Jest dość pracochłonny, ale efekt wyśmienity. W Bawarii do tej szynki podaje się knedle. Szynkę ze skórą można zamówić w sklepach, gdzie na miejscu rozbiera się mięso.
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej z tłuszczem i skórą
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
1 łyżka kminku
1/2 l bulionu warzywnego
Sól
pieprz
1 łyżka smalcu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
piwo słodowe jasne lub ciemne 200 ml
Wykonanie:
Szynkę oprósz solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój na spore kawałki. Rozgrzej piekarnik do 100° C. Obierz i przekrój na pół cebulę . Włóż naczynie żaroodporne i połóż cebulę bez tłuszczu, trzymaj aż się zarumieni. Dodaj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i kminek. Polej bulionem i poczekaj aż się zagotuje.
Włóż szynkę do bulionu i gotuj 1,5 godziny.
Następnie wyjmij mięso z naczynia i pokrój skórkę ostrym nożem na kształt rombów, aby później można było podzielić pieczeń na plastry.
Wylej bulion i warzywa z naczynia do garnka, osusz je ręcznikiem kuchennym. Zwiększ temperaturę piekarnika do 160° C.
W naczyniu rozpuść smalec i podsmaż w nim koncentrat pomidorowy. Dolej piwo i zagotuj. Ponownie dodaj bulion i warzywa i wszystko doprowadź do wrzenia. Włóż szynkę skórą do góry.
Piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie włącz grill na 10-15 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
Wyjmij naczynie z piekarnika. Wyłóż szynkę na półmisek. Przelej sos przez sito, dodaj taką ilość warzyw, aby był kremowy i zblenduj. Pieczeń pokrój w plastry, sos podaj oddzielnie w sosjerce.