Orzechy włoskie zostały dodane później i zapewniają przyjemny orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Można ją układać na liściach rzymskiej sałaty. Jest pyszna także z grillowanym kurczakiem, łososiem lub podawana na tostowym pieczywie jako kanapka z siekanym kurczakiem.
Składniki:
1/2 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
4 jabłka ze skórką, wydrążone, pokrojone w kostkę
1 1/3 szklanki cienko pokrojonego selera naciowego
1 1/3 szklanki winogron bez pestek, przepołowionych
½ szklanki włoskich orzechów
Opcjonalnie liście sałaty rzymskiej do wyłożenia miski lub półmiska
Majonez, śmietanę, cukier i sok z cytryny mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy seler i jabłka i dokładnie mieszamy. Dodajemy winogrona i orzechy. Sałatkę można podać wyłożoną na półmisek na liściach sałaty rzymskiej.